Plusmama zijn is veel meer dan aansluiten bij een bestaand gezin
Plusmama zijn is veel meer dan aansluiten bij een nieuw samengesteld gezin. Je komt in een gezin terecht met een geschiedenis waar jij geen deel van uitmaakt. En dan krijg je ook nog eens de rol van ‘plusmama’ – of het nu bonusmama, weekendmama of stiefmama is. Maar wat betekent dat eigenlijk?
Ben je echt een plusvariant van de moederfiguur? Hoe ga je om met opvoedingsverschillen met de biologische ouder(s)? Of met de band die je misschien niet voelt met het kind? Wat als jouw gewoontes en verlangens niet overeenkomen met die van het gezin? Of als de ex-partner nog heel aanwezig is en voor onrust zorgt? Dit zijn vragen die veel plusmama's bezighouden.
Plus en patronen
Voor mij komt de ‘plus’ er pas echt wanneer je van jezelf een plus maakt, jezelf als een plus ziet en jezelf als een plus voelt. Jouw geluk en goed gevoel die niet afhangen van anderen.
Dat betekent niet alleen in je plusgezin, maar ook daarbuiten. Als je dieper inzoomt, zal je zien dat waar je tegenaan loopt in je plusgezin, ook op andere vlakken tot uiting komt, zoals op je werk, in je familie en bij vrienden. Als je jezelf als een min ziet, trek je dat op verschillende vlakken in je leven aan. Dan ontstaat er een terugkerend patroon.
Sommigen zeggen: ‘Ja, maar dat is al heel mijn leven zo, ik kan daar niets aan doen.’ Juist dan is dat dus een patroon. En ja, je kunt daar wel iets aan doen. Het blijft een patroon als je gelooft dat dit je hele leven zo zal zijn, dan creëer je die werkelijkheid voor jezelf. Het wordt je waarheid. Ik geef er ook volledig erkenning aan dat als je hier al heel je leven tegenaan loopt, dat je de mogelijkheid niet ziet of niet gelooft dat het ook anders kan. En toch is het mogelijk, en dat begint bij jezelf. Het moment dat je zegt, meer zelfs, beslist: ‘Vanaf nu verandert dit voor mij.’
Ongelijke voet
De omgeving kun je niet veranderen. Als je daarop hoopt, blijf je achter met frustraties en zie je je leven aan je voorbijgaan. Wat je wel in handen hebt, is hoe jij ermee omgaat. Je plaatst jezelf op gelijke voet met de ander. In een plusgezin is dat een hele uitdaging, want vaak starten we niet op gelijke voet. Als jij zelf geen kinderen hebt uit een vorige relatie, is de zwaarte waarmee je partner erin stapt vaak veel groter. Dat betekent dat je vanaf het begin meer concessies moet doen, meer moet verdragen en moet aanvaarden dat je niet op de eerste plaats komt. Je wordt soms als laatste gevraagd of het ook oké is voor jou. Als je al gevraagd wordt.
zonder vingerwijzen
Hier is niemand schuldig. Er hoeft naar niemand met de vinger gewezen te worden. Vaak verlopen deze dingen zo zonder dat we ons ervan bewust zijn. In het begin van een relatie is alles nieuw en hebben we nog geen overtuigingen over ‘hij die altijd dit of dat doet’, ‘de ex die nooit dit of dat’, ‘het pluskind dat altijd dit of dat’ en ‘ik die nooit dit of dat mag’. Die ‘altijden’ en ‘nooit-en’ worden in ons hoofd geïnstalleerd. We bespeuren ze al ergens, maar we doen het uit liefde, goede wil en afwachtendheid wanneer we nog indruk willen maken op iemand. Wat vraagt dat, hè, die indruk willen maken? Vaak maak jejezelf ook wijs dat het nog wel zal verbeteren, zodra er meer rust, de ex iemand anders heeft, de kinderen je gewoon zijn…
In het begin word je gedreven door de liefde en ervaar je dat nog niet zo, maar na een tijdje wordt dit loodzwaar en heb je het gevoel dat het een bewijs is dat er niet genoeg van je gehouden wordt of dat je niet voldoende meetelt. Wat in wezen niet zo is. Het is omdat je ooit dit patroon hebt ingezet dat de verhoudingen scheef groeien. Niemand doet het met opzet; dit is hoe het gaat wanneer je niet met gelijke gewichten aan een relatie begint.
Als je dat in handen neemt, word je krachtiger op álle vlakken in je leven. It’s in your hands.
Soulfully Plus is plusoudercoaching waarbij we focussen op verschillende domeinen. We kijken naar:
Inzicht in het gezinssysteem
Wat speelt er op de achtergrond? Hoe kun je een nieuw gezin vormen en wat heeft dat gezin nodig om stevige fundamenten te bouwen? Hoe beweeg jij je daarin? Om dit toe te passen op jouw eigen gezin, geef ik je oefeningen en opstellingen waardoor het heel concreet en helder voor je wordt. Hier is het belangrijk dat er geen schuldigen worden aangewezen. Bekijk het vanuit nieuwsgierigheid: hoe zit dat eigenlijk in mijn gezin?
Zelfliefde, zachtheid en verbinding
Wat wil jij in het leven? Wat heb jij nodig? Waar wil jij naartoe met jouw partner? Wat wil jij hier neerzetten als gezin? Hoe communiceer je jouw grenzen zonder de hakken in het zand te zetten? Hoe ga je om met je eigen kwetsbaarheid en geef je toch ruimte aan wat uit jou wil komen? Waar zit jouw vuur? Hoe vind je met jouw partner een evenwicht in opvattingen over opvoeding? Wat als je voelt dat je bepaalde invloeden moet blokkeren? Dit alles vanuit zelfliefde, zachtheid en verbinding, zowel naar de ander als naar jezelf toe.
Wijsheid, intuïtie en bewustzijn
Soms staat die verbinding haaks op onze intuïtie en wijsheid. Een rauwe duisternis waarin je je even kunt begeven, maar die langs alle kanten klopt. Hoe geef je uiting aan jouw innerlijke stem? Hoe geef je vanuit puurheid en niet vanuit verwachtingen? Welke bewuste keuzes maak je? Op welke manier vind je evenwicht tussen hoofd, gevoel en buik? Hoe laad jij op temidden van je gezin? Door welke erkenningen moet je heen om de pijn aan te pakken?
Leiderschap, vertrouwen en overgave
Wat heb je te doen? Hoe kies je voor vertrouwen en laat je controle los? Wanneer is het goed genoeg? Hoe laat je oordeel los over de ander en jezelf en stap je uit slachtofferschap?
Ik coach jou vanuit mijn kennis en ervaring als professional, met alle tools die ik me eigen heb gemaakt in mijn rol als plusmama. Je vindt in mij een coach die met zachtheid en mildheid kijkt naar je struggles en je tegelijk inspireert om stappen te zetten. Het is soms bijzonder pittig, én je kunt pittige dingen doen. Daarvoor heb je een coach nodig om erkenning te geven aan dat wat pijn doet en om je te helpen door de pijn heen te gaan.
Plusmama zijn is veel meer dan aansluiten bij een bestaand gezin. Het is een innerlijke reis met veel bumps in the road, die tegelijk heel mooi kan zijn. Ik noem mijn coaching vaak life coaching voor plusmama's in plaats van plusoudercoaching. Je doet het uiteindelijk niet voor het gezin; zij gaan er natuurlijk alleen maar op vooruit, maar het is niet voor hen dat je het werk doet. Je doet het voor jezelf. Omdat het jouw leven is, en om het met de woorden van Kim Munnecom te zeggen: ‘Je hebt hier verdomme wat te doen op aarde.’