
Hoe herken je een plusparentale burn-out? Symptomen & signalen.
Ergens onderweg ben je jezelf kwijtgeraakt. Je hebt je aangepast, je bent steeds meer gaan geven, je hebt geprobeerd om het voor iedereen goed te doen. Tot je op een dag merkt dat je niet meer weet waar de rol van plusmama eindigt en jij begint.

De plusparentale burn-out
Je energievaatje wordt constant leeggetapt en nauwelijks bijgevuld. Eerst overheersen het ‘moeten’, de overlevingsmodus en negativiteit, waardoor het ‘willen’ – plezier, ontspanning, verbinding – steeds verder naar de achtergrond verdwijnt. Je aandacht gaat vooral naar wat je uitput, op alle vlakken. Dat proces versnelt zichzelf: onbewust is er minder ruimte om te herstellen, en uiteindelijk lukt het niet meer om op een ‘normaal’ niveau te functioneren.

Zijn kinderen echt het slachtoffer van de scheiding?
Er wordt vaak gezegd dat kinderen de grootste slachtoffers zijn van een scheiding. En dat is begrijpelijk: zij hebben hier niet voor gekozen, maar dragen wél de gevolgen.
Toch wil ik een nuance brengen in het idee dat kinderen 'slachtoffers' zijn. Niet omdat ik hun pijn wil of kan bagatelliseren – integendeel – maar omdat de manier waarop wij hierover denken, invloed heeft op hoe zij hiermee omgaan. En dat is iets waar wij als plusmama’s een belangrijke rol in kunnen spelen.

Wat er achter de stilte schuilt
Het is belangrijk om te begrijpen dat het aangeven van je grenzen geen egoïstisch gedrag is. Het is een daad van zelfzorg, en het is essentieel voor een gezonde relatie met jezelf en met anderen.

Het brave meisjessyndroom
Het brave meisje. Altijd het lieveke zijn. ‘De gemakkelijke’ misschien wel. Daar kregen we als kind lof voor. ‘O, wat is dat toch een lieveke’.

Als jij je niet meetelt, tel je niet mee
Als plusmama’s proberen we vaak alles goed te doen. We doen ons best voor onze stiefkinderen, ons partner en het gezin, maar in dat proces verliezen we soms onszelf uit het oog.

De kracht van gedachten
Wie plusmama is, herkent de vele uitdagingen van een samengesteld gezin: de druk van een ex-partner, de behoefte aan verbinding met je partner en pluskinderen, en het gevoel alles alleen te moeten doen. Maar wist je dat je gedachten en focus een cruciale rol spelen in hoe je deze uitdagingen ervaart? Ontdek hoe je jouw realiteit kunt veranderen door je focus te verleggen naar wat wel goed gaat.

Plusmama zijn is veel meer dan aansluiten bij een bestaand gezin
Als plusmama stap je in een wereld vol uitdagingen, emoties en kansen. Je wordt niet alleen geconfronteerd met de rol van ‘bonusmama’, maar ook met de complexiteit van een samengesteld gezin. Hoe vind je je plek? Hoe ga je om met opvoedingsverschillen? En hoe zorg je ervoor dat je jezelf blijft in dit nieuwe gezinssysteem? In deze blog verkennen we deze vragen en bieden we inzichten die je zullen helpen om met zachtheid en zelfliefde je rol als plusmama vorm te geven.

Hoe ik in oude patronen verviel
In deze aflevering deel ik hoe ik als plusmama afgelopen week werd uitgedaagd door mijn oude patronen. Een herkenbare en eerlijke kijk op de balans tussen zorg en zelfstandigheid in de relatie met pluskinderen.

Wanneer je pluskinderen jou niet willen zien… HOe ga je daar mee om?
Hoe ga je ermee om wanneer je pluskinderen je niet willen zien? Wat is de meest duurzame manier?

Wanneer je pluskinderen jou niet willen zien… Mogelijke oorzaken
Veel plusmama's staan met veel liefde en open arme klaar om het pluskind te aanvaarden. Omgekeerd is dit niet altijd het geval. Ik duik dieper in een aantal mogelijke oorzaken.
Zijn we wel plusmama?
Wanneer we in een relatie stappen met een partner met kinderen, worden we vanzelf ‘plusmama’. Maar is dat zo?

Op reis zonder de pluskinderen
We gaan op reis zonder de pluskinderen. Een gevolg van een aantal factoren.

Over onze vakantie in Syros
Dit jaar gingen we voor de eerste keer naar Syros. Lees hier het reisverslag!


Over vertrouwen in jonge mensen en schoolresultaten
Een open post over hoe wij van controle overgingen tot vertrouwen wanneer het ging over mijn plusdochter en haar schoolresultaten.

Ruimte geven aan je verlangens als plusmama
Als plusmama stap je in een systeem waar al allerlei dynamieken aan de gang zijn van (lang) voor jij in beeld was, waar je zelf geen deel vanuit maakt maar die wel invloed hebben op jouw leven en jouw gemoed. Hoe geef je terug ruimte aan waar jij naar verlangt, wat jij wil in het leven, waar jij gelukkig van wordt?

Moederliefde versus plusmamaliefde
De plusmama’s die bij mij komen, lopen er vaak tegenaan dat ze heel veel te geven hebben aan het kind en dat dit op weerstand botst bij de biologische moeder. Dit zet dan weer een kettingreactie in gang waarbij alles in negativiteit onthaald wordt, langs beide kanten. Heel vervelend om hier mee om te gaan, zeker als je even van op afstand gaat kijken en beseft dat het om iets heel moois gaat waar mensen elkaar niet in vinden: de liefde voor een kind.

De dag dat ik mijn pluskinderen ontmoette
31 december 2015. De dag dat ik mijn pluskinderen in levende lijve ontmoette. Zij hadden de week met hun vader doorgebracht in ons nieuwe huis terwijl ik op reis was met mijn beste vriendin naar Berlijn. Ik had hen daar een kopje van Orla Kiely gekocht, zorgvuldig uitgezocht en gekozen wat volgens mijn beeld van hen bij hen zou passen. Voor mij een geschenk om te zeggen: "Jij bent welkom in mijn huis, neem je plaatsje maar in met je kopje". Wat ik vanop een diepere laag voelde: "Jij bent welkom in mijn leven, neem je plaatsje maar in".
Opvoeding versus huisregels: Het onderscheid belicht
Waarom wordt er vanuit professioneel oogpunt een onderscheid gemaakt tussen opvoeding en huisregels? Om een richtlijn te hebben die in veel gezinnen rust brengt. Maar is het allemaal wel zo zwart/wit? Voor mij is er een enorme greu zone die best aandacht verdient.